Den stora Game & Watch-samlingen

Nintendos fickspel Game & Watch tog världen med storm tidigt 80-tal. Enligt utsago så fick Gunpei Yokoi idén till Game & Watch när han under en tågresa såg en uttråkad japansk affärsman sitta och knappa på sin elektroniska miniräknare för att fördriva tiden. En annan affärsman som inte kunde sluta spela var Owe Bergsten som satt trollbunden på en flygresa från Asien där han upptäckt de små fickspelen. Glädjen spred han sedan i Skandinavien när hans företag Bergsala började importera och sälja dem här. Mer om det går att läsa i min bok 8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen.

Antagligen världens mest kompletta Game & Watch-samlingar finns i Sverige. Den innehåller alla varianter och i alla olika regionala utgåvor. Den sattes samman av Josef Schreiber (tidigare ägare till Tvspelsbörsen) som sålde den till spelentreprenören Lars Wingefors (ägare av THQ Nordic).

Samlingen finns just nu att beskåda på utställningen Vi är samlare på Värmlands Museum i Karlstad. Förutom Game & Watch består utställningen av utdrag ur samlingar som plastpåsar, serietidningar, aktiebrev, Lego och mycket annat kul. Väl värt ett besök. Utställning pågår till 20 augusti 2017. Läs mer på Värmlands Museum.

Samlingen i fråga visades upp av Carl Michael Sahlberg (känd som Lirod på forumet SNDB) i ett avsnitt av Gaminggrannar. Under 20 minuter går de igenom flertalet lådor innehållandes samlingen och dess varianter. En oerhört intressant video för Game & Watch-fantaster.

Vad hände efter Game & Watch? Nintendo gjorde stationära spelkonsoler, men återvände till portabla spelenheter med Game Boy som blev en än större succé. Och att fördriva tiden på resande fot lever vidare idag oavsett om det är med Nintendos nya konsol Switch eller en uppsjö av mobilspel som Candy Crush Saga eller Pokémon Go på smartphones.

2 reaktioner på ”Den stora Game & Watch-samlingen

 1. Hej
  Har ett fungerande boxnings spel där man rullar ut kontroller.
  Aldrig sett innan är det värt något ?

  Med vänlig hälsning,
  Patrik Holm

  Gilla

  1. Hej Patrik. Låter som det är Game & Watch Boxing Micro Vs. Enklast är att söka t.ex. på Tradera för att se vad auktioner med just den nyligen landat på. Eller kolla butiker som Arkad.nu, Mediapalatset, Spel & Sånt, Japon, Nostalgibutiken, Kapten Krok och Boa, för att se om de har just den Game & Watch-enheten och vad de säljer den för.

   Sedan ska man komma ihåg att det är stor skillnad i pris beroende på om du har kvar kartong och instruktioner samt vilket skick dessa och enheten är i. En lös Boxing Micro Vs tror jag går på ca 400 kr i Sverige i hyfsat gott skick.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.