Super Nintendo-lanseringen 1992

Detta är en personlig berättelse om lanseringen av Super Nintendo i Sverige den 4 juni 1992. Texten skrevs i samband med 20-årsjubileet som en gästkrönika på numera nedlagda Gamecore.se. Eftersom det är 25 år sedan SNES släpptes så passar jag på att återpublicera den här.

Bergsalas Super Nintendo-broschyr 1992

Det är inte för inte som Nintendo har den position i spelvärlden som de har. Förutom storartade spelserier som främst Super Mario och Zelda så har varje konsol från Nintendo en viss magi kring sig, en slags obeskrivlig känsla som gör den till en Nintendo-konsol. Det är en genuin känsla som inte går att replikera. Känslan får folk att bli trollbundna trogna Nintendo-fans.

Varje lansering av en Nintendo-konsol reflekterar denna känsla. Det är något alldeles unikt man ser fram emot och längtar efter. Jag minns själv premiären av Super Nintendo i Sverige som om det vore igår. Jag hade följt varenda liten nyhet om ”16-bitaren” med det nya Mario-spelet och den visuella kraft som innebar fler färger, högre upplösning och den skalbara Mode 7-effekten. Tidigt 90-tal hade vi inget intensivt nyhetsflöde på nätet. Det var utländska speltidningar som Game Player’s Strategy Guide to Nintendo Games och Computer + Video Games som var först ut. Man bläddrade sönder sitt nummer av Nintendomagasinet och lusläste Attack och granskade varje skärmbild noggrant. Förutom en handfull spel och tekniska specifikationer fanns det inte mycket information att tillgå. Trots det fanns förväntningarna där, det här kommer bli stort.

 

Några av mina nyhetskällor från när det begav sig: Attack nr. 1/91 och Game Player’s oktobernummer 1991.

Lanseringen i Sverige skedde en varm junidag och det var perfekt timing eftersom vi hade skolavslutning samma dag. Jag hade motvilligt sålt min Sega Mega Drive för att ha råd. Trots att jag älskade Megan och dess spel så var lockelsen till den nya Super Nintendo större. Dessutom skulle min vän behålla sin Mega, så vi kunde ta del av det bästa av båda världar. Mamma ville inte skjutsa mig till stan, utan sa att det var dumheter som kunde vänta till helgen. Envist knatade jag själv in till de central delarna av Kristianstad och valde Domus, som låg närmast hem. Gick ner i källarplan där de hade en stor och välsorterad spelavdelning med allt från Ataris gamla tv-spel till den spillrans nya Super Nintendo. Eftersom det var lansering så jobbade den långa smala mannen med buskiga mustaschen på hemelektronikavdelningen. Han var ingen inbiten spelare, men hade fått ansvar för spel och var alltid vänlig inställd och försökte hänga med. Jag tror inte jag var den första, men definitivt bland de första. Domus-mannen hade inte förväntat sådant stort tryck direkt samma dag, utan trodde att intresset skulle växa efterhand.

Ettusensexhundranittiofem kronor fattigare bar jag hem min Super Nintendo. Jag kände mig otroligt stolt och såg hur andra barn och ungdomar slängde blickar på den, när jag i min ganska unga ålder, kämpade med att bära hem min nya skatt. Väl hemma skakade bara mamma på huvudet. Jag kopplade in konsolen och började spela Super Mario World. Snart började kompisarna ringa på och trilla in för att få se och testa det nya vidundret. Det var minst sagt en oförglömlig dag och ännu ett bevis på Nintendos storhet. Även om varje konsol från Nintendo inte riktigt blivit som man tänkt sig, så har de alla en uns av den magi som bara Nintendo kan skapa och fortsätter att leverera.

Bergsala samarbetade med bandet The Nomads som syntes på broschyren från 1993. Inuti kunde man läsa om Super FX-chipet och CD-ROM (som aldrig släpptes, blev PlayStation men det är en annan historia).

Lokal prägel på annonserna. Här är en för Street Fighter II från våren 1993.

Uppdatering 2017-06-28
Dagens efter jag publicerade detta inlägg så presenterades SNES Classic, en minivariant av Super Nintendo med 21 inbyggda spel, däribland det tidigare icke släppta Star Fox 2. Onekligen ett kul sammanträffande. Intresset för SNES Classic är hysteriskt stort med förbokningar som fylldes upp inom loppet av några minuter hos återförsäljare Spel & Sånt och Webhallen.


Super Nintendo i Sverige

Vill du läsa mer om Nintendos underbara 16-bitare? Boken tar upp alla spel som släpptes i Sverige och berättelser från en lång intervjuer med Bergsala, Nintendoklubben, media och butiker från den tiden. Mer info finns här.

En reaktion på ”Super Nintendo-lanseringen 1992

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.