Nu är det definitiva verket om svensk spelhistoria här! Under två års tid har undertecknad och Thomas ”Sol” Sunhede arbetat med Svensk Videospelsutveckling. För att fira bokens färdigställande bjöds de omskrivna personerna in till en lanseringsfest på Stockholms Spelmuseum.
Stockholms Spelmuseum
Elsa-Karin Boestad-Nilsson som programmerade stridssimulationer på FOA, flankerad av bokens författare Thomas ”Sol” Sunhede och Martin Lindell.
Fredrik Öhrström gjorde spelet Helikopter till Texas TI-99. Han var också medlem i Programbiten som skrev om och spred spel till Texas Instruments i Sverige.
Per Strömbäck är talesperson för Dataspelsbranschen och har ett förflutet som både förläggare och utvecklare av spel. Han har skrivit bokens förord.
Thomas ”Sol” Sunhede tillsammans med Peter Waher och Daniel Adler som skapade Legend of Myra till PC på tidigt 90-tal och sedan medverkade på Super Nintendo-spelet Dorque & Imp som skulle bli slutfört och utgivet 20 år senare.
Tobias Bjarneby har skrivit om spel sedan tidigt 90-tal i Nintendo Magasinet och än idag är aktiv genom att driva Level och de andra tidningarna i Reset Media-förlaget. Idag driver han även Stockholms Spelmuseum. Heidi är en Sveriges mest prominenta spelsamlare som intervjuats i åtskilliga internationella media som podcaster, bloggar och tidningar om sin unika samling.
Thomas Arnroth, Tobias Bjarneby och Martin Lindell. Samtliga tre har skrivit böcker om spel. Arnroth är aktuell som årets journalist 2016 och har en gång i tiden medverkat i produktionen av ett spel vid namn Journalist.
Andreas Tadic gjorde spel som Superfrog hos Team17 innan han senare hoppade på hos Avalanche för att arbeta med Just Cause. Efter Avalanche gick han till King för att bli en av deras huvudkodare.
Magnus Nordin inledde sin karriär med att skapa textäventyr till VIC-20 och C64. Det är titlar som är bland de tidigast utgivna kommersiella spelen skapade i Sverige som gick att köpa i butik. Efter en lång frånvaro från spelbranschen så återvände han för ett par år sedan och är idag på SEED som bygger teknik och forskar i nya områden.
DICE-grundaren Marcus Nyström och Michael Berglund som gjorde spel på ZX Spectrum under namnet Xenon Software. Michaels bror Patrick som medverkade på spelen blev senare studiochef på DICE.
Peter Härder på Visma SPCS minns med glädje många av de klassiska spelen som de gav ut till PC som Stugan, Cheops Pyramiden och Det gäller livet!
Sebastian Eriksson på Gone North Games. Han har en bakgrund som skribent på samma sajt som bokens författare Martin Lindell samt flera andra personer som senare gjorde karriär inom spelbranschen.
Flitligt läsande.
Elsa-Karin Boestad-Nilsson som programmerade stridssimulationer på FOA. Hon gjorde inte renodlade spel i dess bemärkelse, men simulationerna kan definitivt ses om en föregångare till dagens strategispel.
Karl Hörnell har utvecklat åtskilliga C64-spel som Cleanup Time, Fungus och Toadforce för att nämna några. Han skapar fortfarande spel och är aktuell på Cross Boss samt Inbread som båda kan spelas på iOS.
Peter Inser ligger bakom Intron, en svensk studio med flertalet anställda som gjorde många spel till Videopac under tidigt 80-tal. Det rörde sig både om unika titlar som Nightmare och portningar som Frogger.
Per Jemtå gjorde på tidigt 80-tal flera spel till ABC 80 som t.ex. Tarzan och Polaris. Både Jemtå och Robert Kreese har skapat musik till Atari ST och varit inne på demoscenen. Kreese är aktuell med musik till de nya 8-bitarsinspirerade spelet Alwa’s Awakening.
Niklas Malmqvist och Andreas Tadic har gemensamt att båda har en bakgrund i demoscenen och skapat spel på King. Malmqvist har även gjort spel till CD-i och var med på Acnes spelsatsning.
Martin Lindell i samtal med Elsa-Karin Boestad-Nilsson.
Elsa-Karin Boestad Nilsson med Johan Dahlberg. Johan arbetade hos grannen i väst på Funcom under den tiden då de utvecklade Super Nintendo- och Mega Drive-spel. Han flyttade sedan hem för att bli studiochef på Paradox Interactive.
Tomas Danko stoltserade med t-shirt som hade demogruppens Fairlight-logo. Han gör fortfarande musik till demos samt har tidigare skapat musik och ljud till kända spelserier som NHL, Killzone och Battlefield.
Richard Dagsköld och Marcus Charleville testar arkadspel. Duon ligger bakom spel som bl.a. Gogo the Ghost, Turtle Jump och Anter-Planter.
Dagen efter hade boken premiär på mässan Retro Games, där dök bl.a. Erik Isaksson upp som ligger bakom ABC 80-emulatorn ABCWin som varit oumbärlig för bokens skapande.
Gilla detta:
Gilla Laddar in …