Hemma hos SEGA-samlaren Janone

Jag och Carl Michael ”Lirod” Sahlberg (SNDB.se) besökte Jan ”Janone” Jonsson för att kolla in hans SEGA-samling. Janone är en profil inom svenska retroscenen och känd som en gedigen SEGA-samlare sedan flera år tillbaka. Dessutom har han arbetat som butikschef på EB Games/Gamestop där han representerade landets bästa butik med minst svinn. Efter det gjorde han en runda som merchandiser där han skyltade upp nya spel med kampanjer och reklam hos olika återförsäljare. Numera driver han näthandeln Japon.se med retrospel som även turnerar runt på landets mässor som Retrospelsmässan, Retrospelsfestivalen och Retrogathering

Upplägget blev nästan som lite av en piratkopia av Gaminggrannars Spelsamlaren-avsnitt. Kolla gärna in Gaminggrannar för att se några otroligt fina och intressanta samlingar och personligheter. Men anledningen till att jag och Lirod ruschade över till Janone var nämligen för att samlingen ska packas ner så det var sista chansen. Lägenheten ska säljas och Janone är osäker när den nästa gång packas upp. Sannolikheten är snarare att den förblir magasinerad under en längre tid. Därför tog vi tillfället i akt att dokumentera, visa upp lite godbitar och framförallt prata historia.

Det fanns mycket att filma och det kändes som vi bara skrapade på ytan. För att ge bättre överblick så har besöket delats upp i flera filmer baserat på vilken konsol vi kikar närmare på. Filmerna kommer läggas upp efter hand, först ut är Master System följt av Mega Drive.

 

Historien om SEGA: Hur en blå igelkott och hockeyspel tog Sverige med storm
Vill du läsa mer om hur SEGA tog sig till Sverige och den stora succén med Mega Drive? Intervjuer med personerna bakom som Stefan Lampinen (marknadsansvarig Brio), Roger Jönsson (produktchef Brio), Anders Hallberg (områdeschef Brio), Kenneth Klingborg (SEGA-ansvarig hos Dennis Bergström), Peter Levin (ledde uthyrningen av SEGA), Dr. Roffe (SEGA-klubben), utvecklarna bakom Elitserien m.fl. Boken finns att köpa hos Spel & Sånt.

 

Gillar du SEGA? Kolla in det svenska forumet där entusiaster delar med sig av sina samlingar och diskuterar SEGA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.