Bok om Super Nintendo i Sverige

SUPER NINTENDO I SVERIGE är den jättelika och färgsprakande boken om denna älskade spelmaskins intåg i vårt land, nästan två kilo renodlad retronostalgi.

Jag har tillsammans med Carl Michael ”Lirod” Sahlberg skrivit på en bok om Super Nintendo. Sahlberg är bibliotekarie på Kungliga biblioteket och arbetar bland annat med spelbevarande. Han är också administratör för SNDB – Svenska Nintendodatabasen. Tillsammans kompletterar vi varandra bra i skrivandet.

Vi har som mål att täcka alla spel som släpptes till SNES i Sverige samt intervjuat flera personer som var med och lade grunden till den nordiska försäljningssuccén. Det blir en hel del lokala inslag kring vad som hände vid lanseringarna av olika spel och vad media tyckte när de recenserade spelen. Klassiker såsom Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Metroid, Shadowrun och Donkey Kong Country för att nämna några titlar som än idag är i världsklass.

Förbokningsutgåvan av boken får ett unikt omslag med Mario och Yoshi. Du som kan din SNES-historia känner igen denna bild då den användes till omslaget på flertalet kataloger från den svenska distributören Bergsala – men då är bilden oftast vänd på andra hållet, med blicken vänd från pärmen – vilket är det vanliga i väst. Men faktum är att man på Nintendo var väldigt noga med riktningen. På ett av dokumenten i en grafisk manual står till och med uttryckligen: “Note: Mario riding Yoshi should always face to the left”. Så bilden på omslaget är faktiskt rätt!

Boken ges ut av Fandrake och släpps i samarbete med Spel & Sånt som sköter all förhandsbokning. Uppdatering: Nu finns boken att köpa hos fler återförsäljare, klicka in här för att länkar och mer info om boken. Foton från premiären hos Spel & Sånt samt hela tipsrundan och facit finns att läsa i detta blogginlägget. Nedan syns det ordinarie omslaget på boken:

Tillkännagivandet av boken skedde på GamingGrannars livestream den 8 mars 2021. Vi pratade om arbetet bakom boken och svarade på frågor från grannarna och tittarna. Kolla gärna in den och prenumera på deras kanal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.