Premiär för Super Nintendo i Sverige

Den 4 december skedde premiären för Super Nintendo i Sverige hos Spel & Sånt i Norrtälje. Vi tackar alla som dök upp för att hämta sin bok, det var trevligt att utbyta några ord och dela glädjen kring Nintendos magnifika 16-bitare. Extra roligt att det var många besökare som tagit sig ändå från Skåne och Göteborg och rest i åtskilliga timmar för att var med om dagen.

Det har varit en lång resa för mig och Carl Michael Sahlberg som arbetat med boken sedan 2019. Vi har gjort många intervjuer, lusläst gamla spelrecensioner och scannat mycket material. Boken hade inte varit möjlig utan alla samlare, butiker och entusiaster som ställt upp med spelboxar. Boken har med alla omslag och baksidor med rätt versioner som släpptes i Norden, något som var utmanande då vissa spel släpptes i små upplagor och att vi gärna ville ha dem i så bra kvalité som möjligt. Samtidigt har vi inte redigerat bort prislappar och plomberingar, det anser vi är en del av nostalgin och historiken som berättar om vilka butiker som sålde spel på den tiden. Vi är också tacksamma för alla fina fotografier, flera av dem som Nintendo on Tour och andra evenemang, som aldrig tidigare blivit publicerade.

Och att boken blev så fin har vi förlaget Fandrake att tacka för. Deras expertis och engagemang med resurser i form av layout, korrektur och redaktörskap har resulterat i en bok som vi är väldigt stolta över.

Att vi sedan hade premiären hos just Spel & Sånt berodde på att vi behövde en garanti att boken skulle fungera kommersiellt. Även om bevisligen mina tidigare böcker sålt väl och det finns ett stort intresse för Nintendo och en stark kultur kring det lokala med Bergsala så är det högre insatser när ett förlag som Fandrake ska lägga ner resurser i ett projekt som detta. Vi var därför väldigt glada för att Spel & Sånt kunde åta sig att beställa minst 1000 exemplar vilket resulterade i ett samarbete där de fick en exklusiv förstaupplaga med ett annat omslag (Mario och Yoshi). Peter som äger Spel & Sånt tog en risk som trodde på oss vilket vi är tacksamma för. Under de drygt två år som det har tagit att färdigställa boken så har Spel & Sånt hunnit växa markant och vunnit utmärkelser som årets butik. Men när Peter bestämde sig var det inte lika givet att ta sig an 1000 exemplar.

Det var kul att så många också ville gå tipsrundan. Vi hade många formulär att rätta i slutet av dagen. Vinnaren blev Niclas Ohlsson från Gillestugan. Han och två andra personer hade 13 av 16 rätt. Niclas vann då han kom närmast i utslagsfrågan om hur många SNES-konsoler som såldes i Norden 1997. Roligt nog så stannade Niclas kvar hela dagen och kunde på plats ta emot priset som bestod av en goodie bag med mängder av Nintendo- och Spel & Sånt-relaterade prylar. Samtliga frågor från tipsrundan syns nedan med facit i slutet om du vill testa dina Nintendo-kunskaper.

Utslagsfråga: Totalt såldes det 299 910 SNES-konsoler i Norden från lanseringen 1992 till 2000 då den togs ur sortimentet. Men hur många av dessa såldes 1997 i Norden?

Facit

Fråga 1: X. Super Mario World
Fråga 2: 1. Konami
Fråga 3: 2. Donkey Kong Country
Fråga 4: 2. Chrono Trigger
Fråga 5: 2. Stefan Persson
Fråga 6: X. Shadowrun
Fråga 7: 1. Sony
Fråga 8: X. Super Strike Eagle
Fråga 9: 2. Nintendo Scope (Super Scope är amerikanska namnet)
Fråga 10: 1. Kungsbacka
Fråga 11: 2. Wario
Fråga 12: 2. 5 (Yapon, Egmont, SF, CIC och Bergsala)
Fråga 13: 1. Captain Falcon
Fråga 14: 2. Game Boy
Fråga 15: X. 3 (Super Bomberman, Flashback, Sensible Soccer)
Fråga 16: 1. The Nomads
Utslagsfrågan: 17 742 SNES-konsoler såldes i Norden 1997.

Slutligen vill jag passa på att dela lite foton från Spel & Sånts arkadhall Extraliv, ytterligare en fin insats i att hålla spelkulturen levande. Alla som köpte boken på plats fick 10 polletter att spela för i närliggande Extraliv. Det skapande en levande miljö med ljud från smattrande knappar i Bishi Bashi, dundrande basljud från Darius Burst, flipperkulor som träffar bumpers, klingande air hockey med Pac-Man och dunsande Sega-märkta basketbollar som flög igenom korgar som rör sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.