Tony Dönges och Nintendo-dragstern

Dragracing är en explosiv sport. Kraftiga motorer accelererar blixtsnabbt till 100 kilometer i timmen på mindre än en sekund. På 90-talet var det en röd bil med Nintendo-logotype som drog till sig alla blickar och skapade större kännedom om sporten.

När jag och Carl Michael Sahlberg skrev boken Super Nintendo i Sverige så var det mycket material som inte fick plats i boken. Därför kommer jag att publicera några oklippta versioner av artiklar som kortades ner för att få plats i boken. Först ut är om Tony Dönges som körde Nintendo-dragstern och drev butiken Toys i Frölunda.

Dragracing härstammar från USA. Första tävlingen i Sverige ägde rum 1968 på Scandinavian Raceway utanför Anderstorp. Dragracing kan jämföras med 100 meter löpning. Det är ett rakt kortdistanslopp där det gäller att få så hög acceleration på bilen som möjligt för att först ta sig i mål. Sträckan det tävlas i är vanligtvis 1/4 engelsk mil (402,33 m) eller 1/8 engelsk mil (201,16 m).

Tony Dönges drev tillsammans med sin bror Stefan ett racingstall och körde dragster i 22 år. Redan i början av 70-talet hade Tony, som då var i tjugoårsåldern, ett stort motorintresse och körde jänkarbil. Vintern 1974 hyrde han ett garage vid en lokal livsmedelsbutik och började bygga sin första dragster. Några månader senare körde han sin första tävling i Vårgårda.

Det gav blodad tand, och därefter vann Tony även flera tävlingar och fick en sponsor i Bilhuset. Hösten 1976 åkte han till Kalifornien och köpte en bil som levererades våren 1977 och ställdes ut på motormässor. Eftersom familjen arbetade inom livsmedelsbranschen så var det naturligt att flera sponsorer kom därifrån. Antalet sponsorer växte också i takt med framgångarna på tävlingarna.

Bilarna avlöste varandra och uppgraderades. Det hårda arbetet och satsningen lönade sig. 1981 vann Tony sitt första SM-guld. Tävlingarna avlöste varandra och Tony körde även flera internationella lopp som Hockenheim i Tyskland och Le Mans i Frankrike (där det berömda 24-timmarsloppet hålls).

1983 köpte bröderna Dönges leksaksaffären på Frölunda torg. Tony började också köra rally, men trots tävlingar var det mer utav en hobby. Leksaksbutiken upptog merparten av deras tid, och de slutade med dragracing. Men efter några års uppehåll så fick Tony en nytändning och började köra igen. Till att börja med var det leksaksaffären som stod som sponsor, men 1989 väcktes idén att tala med Bergsala om sponsring. Lars Jarhamn och Owe Bergsten på Bergsala tyckte att det var en lysande idé och skrev ett tvåårskontrakt med start 1990, vilket sedan förlängdes med ytterligare två år. Bilen lackerades röd och fick en Nintendo-logotype.

Förutom Tony Dönges som chaufför bestod teamet under Nintendo-åren av stallchefen Stefan Dönges som hade hjälp av Lars Lindkvist och Thomas Logsnias. Nedan syns designskisserna av Anders Myrberg som ritade allt från dragstern till hjälmen.

– Leksaksaffären var en jättebra kund för Bergsala och det påverkade nog när vi kom dit och frågade om de ville bli huvudsponsor i racingen. I vanlig ordning så begärde vi för lite pengar. Mycket av sponsorpengarna gick till att sy upp teamkläder och måla bilen. Det var sånt som låg i den pengen som vi fick. Till slut hade man tricksat bort pengarna man egentligen ville ha till bilen. Sedan vi kört första tävlingen så hade vi inget kvar av sponsorpengarna för resten av säsongen, berättar Tony.

Bröderna genererade mer intäkter till racingstallet genom att sälja merchandise. De designade kepsar och t-shirts med namnet Dönges Bros som ligger nära Super Mario Bros. Tillverkningen skedde via en racingkontakt i USA. Kvalitén var god och att Nintendo var med som sponsor gjorde att intresset för all merchandise var hög. Tack vare alla kepsar och t-shirts som såldes lyckades de nästan dubblera sponsringssumman.

Dönges fick jobba hårt för sponsorpengarna, vid sidan av tävlingarna åkte han runt på utställningar och mässor. Dragracern användes flitigt på mässor och utställningar som Spel & Dator, Dagens Hushåll, Flygets Dag, Truk Festival samt bilsalonger i Malmö och Stockholm. Den följde även med till butiker som Barnvaruhuset vid Knallerian och Piraten i Söderköping, för att nämna några exempel. När dragracern transporterades var det i en Nintendo-stylad trailer som drog många blickar på vägarna.

Dragracing med Nintendo 1990-1994
Antal dagar med Nintendo-aktivitet: 394 dagar
Besökare tävlingar: 536 000 personer
Antal tävlingar: 25 st
Besökare utställningar: 679 000 personer
Antal utställningar utomhus: 11 st
Antal utställningar på mässor: 10 st
Resande Landvetter: 514 515 personer
Antal mil på vägen med trailern: 3613 mil
Antal på vägen med skåpbilen: 11 400 milI vissa fall var det svårt att mäta besökarantalet så i tillägg till ovan så gjordes även utställningar på Stockholms Vattenfestival och fem köpcentrum under 1993 när SNES var aktuellt.

– Utöver racingen så sydde vi upp Nintendos Mario som helkroppskostym. Den följde med på tävlingarna och strosade runt vid startplattan. Det var många som ville fotografera Mario och bilen. Ibland lånade Bergsala den, men det var vår gubbe. När vi slutade fick Bergsala dräkterna av oss, säger Tony.

En av de största aktiviteterna var den årliga tävlingen på Mantorp. Bergsala var huvudsponsor för tävlingen och erbjöd fram till och med 1993 års upplaga fri entré för medlemmar i Nintendoklubben, mot uppvisande av medlemskort. På plats fanns 30 000 besökare. 1991 sände SVT dessutom en hel timme från tävlingen. Förutom Dönges dragracer syntes Nintendo-skyltar på banan, och eftersom Nintendo var huvudsponsor användes även grafik i sändningen, som till exempel Mario med målflagga.

– Bröderna Dönges var så jäkla snälla. Tävlingen på Mantorp var jättestor och det var rakt in i målgruppen för oss, det var ju familjer som åkte dit. Samarbetet fungerade jättebra, säger Lars Jarhamn, som då var marknadschef och delägare av Bergsala. Nedan syns han iförd Super Mario-piké hållandes bucklan tillsammans med racingteamet när Bröderna Dönges vann tävlingen på Mantorp 1992.

– Vi gjorde mycket kring medlemskapet i Nintendoklubben att man fick fri entré. På dragracingtävlingarna kom hela familjen in gratis på Mantorp när medlemskortet visades upp. Det hade stort genomslag, säger Owe Bergsten, Bergsalas grundare.

Bergsala använde dragstern frekvent i sin marknadsföring. Nedan syns åtskilliga artiklar och reklam för evenemang i Nintendoklubbens medlemstidningar samt utskick till återförsäljare och baksidan av 1991 års Nintendo-katalog.

1992, när Super Nintendo var aktuellt, så fylldes trailern med åtta demostationer och de senaste spelen till den glödheta 16-bitaren. Trailern utsmyckades med nya ljusskyltar och Super Mario World-skyltar. Förutom att trailern var närvarande vid själva racingtävlingarna så var den också välfylld av spelsugna besökare när den stod utställd vid olika evenemang eller platser som Trädgårdsföreningen i Göteborg och längs med Riddarfjärden i Stockholm.

1993 gjorde Dönges en turné till fem köpcentrum med dragstern och trailern för att marknadsföra Super Nintendo. Under dessa stopp delade de ut 5 000 påsar innehållande broschyrer, ballonger, klistermärken, pins och stjärtlapp – samtliga med Nintendo-tema.

Dragstern visades även stolt upp när Nintendo från Japan kom på besök. Då fick hela teamet köra till Bergsalas kontor i Kungsbacka och ställa upp trailern och dragstern snyggt för att representera.

Sponsoravtalet mellan Dönges och Bergsala förlängdes inte 1994. Tillsammans med devalveringen av svenska kronan, som gjorde att importerade varor blev dyrare, tärde det på Bergsalas marginaler. Det var inte läge att göra den typ av stora investeringar som ett sponsorskap krävde. Trots avsaknaden av huvudsponsor gick det bra för Dönges som vann SM-guld 1995.

– Vi körde två år till efter det att samarbetet med Nintendo upphört. Tiden räckte inte till med mycket jobb i affären och familjerna som behövde sitt. Jag körde en tävling 1997 för att visa upp att bilen och att den fungerade. Därefter var vi nöjda med det hela och bilen såldes, säger Tony.

Det blev slutet på en framgångsera med åtskilliga SM-guld, nordisk mästare och EM-guld. Men med bensin i blodet har Tony fortsatt med motorintresset genom åtskilliga bilar och motorcyklar även om han lagt ner tävlandet.

Nintendo vs Sega på dragracingbanan

Det var inte bara Nintendo som sponsrade dragracing. Segas nordiska generalagent Brio sponsrade den finska dragracingföraren Anita Mäkelä. Hennes bil fick en Sega-logotyp och Sonic. I spelvärldens ögon bäddade det för ett spännande möte mellan Nintendo och Sega på racingbanan. När de möts i tävlingar hakar media på och det skrivs om dem i motorsportstidningar. Tony beskrev henne som en tuff men go’ tjej och en av Europas främsta dragracers. Både Anita och Tony har ett förflutet som äggproducenter.

Det var kul att köra mot Nintendo. Det skapade ett stort intresse bland folk. Vi var dessutom de snabbaste teamen, berättar Anita Mäkelä.

Läs mer om Sonic i Sverige i denna artikel.

Toys Leksaker & Hobby

Samarbetet kring dragstern hade sina rötter i leksaksbutiken Toys Leksaker & Hobby som drevs av bröderna Dönges. De sålde Nintendo i 29 år från när de tog över butiken 1983 och ända fram till att butiken såldes 2012. Toys hade ett högt anseende och vann 1999 års Nalle, ett hederpris som delades ut till Sveriges bästa leksaksbutik av Leverantörsföreningen för Lek- och Hobbyartiklar.

– Att det blev leksaker berodde på att farsan var i livsmedelsbranschen. Vi kom från Afrika 1966, då var min far kompanjon med Willy Schleeh som senare startade livsmedelskedjan Willys. Det blev många år i affär under 70-talet, berättar Tony Dönges.

Framåt slutet av 70-talet blev familjen Dönges äggproducenter med ett hönseri i Åskloster ett par mil söder om Göteborg på väg mot Varberg. De hade 30 000 värphöns. När Tonys far gick bort 1981 så fortsatte med sin bror Stefan att driva hönseriet.

– Hönseriet var på arrende. De som ägde gården hade barn som plötsligt blev arbetslösa. De såg att livet fungerade för mig och Stefan, så då tänkte de att deras barn kan ta över och få något att göra. Så när avtalet löpte ut 1982 fick vi gå därifrån. Då stod jag och Stefan där med vårt garage. Vi köpte en beach buggy som var trenden och tänkte att det kanske man kan bli rik på. Vi kom inte så långt på det och var tvungna att hitta på något annat.

Med erfarenhet från livsmedel och detaljhandel så började Bröderna Dönges att titta på affärslägen. Först var de inne på att starta en lunchrestaurang, men under sina efterforskningar snubblar de över en leksaksaffär vid namn Vikingen Lek och Hobby i Frölunda.

– Den var på nedgång och de ville avveckla. Vi var inne i butiken men vände oss, det var inget för oss tänkte vi. Säljaren sa att vi kunde lägga ett bud så vi gjorde det. Sedan åkte vi till USA på semester och tittade på dragracing. När vi kom hem så hade de accepterat budet, berättar Tony.

Augusti 1983 så tog de över butik och ändrade namn till Frölunda Lek och Hobby. Namnet ändrades senare till Toys Leksaker & Hobby. Ett tag hade de även två butiker efter att ha öppnat sin andra butik på Kungsgatan i centrala Göteborg under andra halvan av 80-talet. Försäljningen gick bra och Frölundabutiken flyttade 1994 till en större lokal.

Butiken hade radiostyrt och tv-spel i samma avdelning, något som Dönges vidareutvecklade och utvidgade med åren. Nintendo fanns med i sortimentet från starten. Först Game & Watch och sedan alla konsoler från NES och framåt. Nintendo fick mycket utrymme i butiken med det finaste materialet från Bergsala som till exempel den gigantiska snurrande jordgloben ”World of Nintendo” som hängde från taket. De försökte även sälja Ataris tv-spel och Vectrex, men det var inget som kunde mäta sig med Nintendo.

– Vi hade rätt typ av kunder för Nintendo. Och vi var inte alls rädda för produkterna utan var med på tåget med allt som Nintendo kom med. Nintendo höll alltid hög kvalité. Det kanske också berodde på förhållandet till Bergsala. Vi gillade dem och närheten till Kungsbacka. Hade vi slut på spel på lagret så åkte vi till Kungsbacka och hämtade direkt från Bergsala.

– Vi hade görkul. Ofta på morgonen åkte vi till butiken tidigare och spelade Super Mario Kart. Det var jäkligt bra även i den enkla varianten som det var. Stefan var snabbast av oss när vi hade race, skrattar Tony.

Toys fortsatte att vara duktiga på Nintendo samtidigt som spelavdelningen växte med åren. In kom även PlayStation, Xbox och PC-spel. På dessa plattformar så sålde de spelet Moto GP från THQ som distribuerades av KE Media, ett företag som även hade distribution av leksaker genom Leksam. KE Media arrangerade en skylttävling för spelet. Tony la ner mycket jobb på att släpa sina motorcyklar till butiken och gjorde en fin uställning i ett skyltfönster. Det hårda jobbet lönade sig, Toys vann tävlingen. Tony och kollegan Wai Kei Fung (som senare jobbade med Sega och PlayStation i Sverige) åkte ner till Ängelholm där Leksam och KE Media hade sitt kontor. Och priset? En ny motorcykel!

– På sluttampen blev det lite kärvare att sälja spel som leksakshandlare. Bergsala vidgade sina försäljningsställen med andra sorters butiker och man kan säga att de lämnade leksaksbranschen. Någon gång så åkte vi till Media Markt och köpte spel. Det var rätt sjukt att det var billigare för oss att köpa av en annan butik än att köpa från Bergsala. Säljaren på Bergsala visste säkert anledningen men sa att de har olika avdelningar och de är inte samma försäljare som ansvarar för de mindre butikerna.

Trots sämre villkor på spel så frodades Toys Leksaker & Hobby. Som bäst omsatte de 33 miljoner kronor årligen vilket är imponerande för en individuell butik. 2012 tog de beslutet att sälja till danska kedjan BR Leksaker som expanderat genom uppköp och nyöppningar. När de var som störst hade över 60 butiker i Sverige.

– Ända sedan BR första gången lanserade sig i Sverige så ville de köpa vår butik. Innan vi kom överens och gjorde affär så var det fjärde tillfället som de kom och knackade på dörren och undrade om vi ville lämna Frölunda torg. De hade säkert kommit in själva om hyresvärden hade något missnöje med oss. Så var aldrig fallet. Det var kul att kunna sälja när någon vill köpa, menar Tony.

BR Leksaker gick i konkurs 2019 och alla butiker stängde i Sverige. När lokalen i Frölunda torg blev tom så flyttade Lekia in i lokalen så man kan säga att arvet från Toys fortfarande lever vidare i köpcentret.


Super Nintendo i Sverige
Vill du läsa om alla SNES-spel som släpptes i Sverige och fler artiklar om evenemang, media och butiker från den tiden? Intervjuer med personerna bakom som Owe Bergsten, Lars Jarhamn, flera personer på Nintendoklubben, JP Spel, ZTV, Sony och mycket mer. Här hittar du länkar var boken finns.

En reaktion på ”Tony Dönges och Nintendo-dragstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.