Nintendos gamla kontor i Kyoto

Under min senaste resa till Japan tog jag det supersnabba tåget Shinkansen till ett par olika städer, däribland Nintendos hemstad Kyoto. Deras nuvarande kontor är en stor grå låda i södra delen av staden. Jag var mer fascinerad av deras gamla kontor som ligger i lugna kvarter med små hus inklämd mellan en mindre och en större flod på gatan Shōmen-dōri i området Ohashi en kort promenad från centrala Kyoto. Tänk att Hiroshi Yamauchi svassade runt här!

Uppdatering 2022: Sedan mitt första besök så har det gamla kontoret omvandlats till ett hotell. Mer om det längre ner.

Kontoret är tre ihopkopplade byggnader på en långsmal tomt. Det spekuleras i exakt vad de olika byggnaderna hade för funktion och jag antar att det var kontor, tillverkning och distribution. Det är dock inte det ursprungliga kontoret, utan uppfördes 1933 bredvid den lilla verkstaden där Nintendo startade sin verksamhet 1889. Den gamla byggnaden finns dock ej längre, den revs 2004. Nedan syns ett kort av Isao Yamazaki (författare av The History of Nintendo) som visar den lilla verkstaden.

Företaget grundades som Nintendo Koppai. Just Koppai betyder spelkort. Namnet kortades senare ner till enbart Nintendo. Ordet Nintendo är uppbyggt av tre kanjitecken: 任天堂 (Nin-ten-do). Det går inte att översätta rakt av, utan det sägs ha flera betydelser såsom himlen belönar hårt arbete, låt himlen bli din lycka och arbeta hårt men i slutändan är det himlen som bestämmer. Just ”do” betyder tempel eller helig plats som är vanligt bland japanska bolag att lägga till för att ge företaget lite mer prestige (exempel kosmetikföretaget Shiseido och karatedräktstillverkaren Tokaido). Enligt boken The History of Nintendo kan det även betyda ”fria hanafuda-templet” eller ”företaget som tillåts göra/sälja hanafuda”.

Företaget grundades av Fusajiro Yamauchi och började alltså med tillverkning av spelkort av typen hanafuda som var dekorerade med blommor. Korten var handgjorda av bark från mulbärsträd. Hanafuda var enkelt att spela, men ändå komplext och blev mycket populärt i Japan. I början såldes korten i Nintendos egna butiker i Kyoto och Osaka. Så småningom börjar den japanska maffian yakuzan att använda korten i gambling. Efterfrågan ökade och Fusajiro fick svårt att leverera tillräckligt många kortlekar.

1907 expanderade Nintendo och blev det första företaget i Japan att lyckas sälja västerländska kortlekar på den japanska marknaden. Ett par år senare blev Nintendo landets största spelkortstillverkare. Vid 70 års ålder och efter att ha arbetat 40 år med att bygga upp Nintendo så går Fusajiro i pension 1929. Svärsonen Sekiryo Kaneda som är gift med Fusajiros dotter Tei tog då över verksamheten. Fusajiro avled 1940 och enligt utsago ligger han begravd i källaren på det gamla kontoret. Kanske det är en av anledningarna till att de inte tillåter besökare? Flera utomstående personer tycker Nintendo borde göra det till ett museum och det finns till och med en liten utställning av gamla spelkort i foajén. Det fick Daniel Watts se när han 2007 staplade in i huset och filmade. Så vitt jag vet är detta den enda publika dokumentation som finns från inuti byggnaden.

Spelkortsverksamheten fortsatte att blomstra och 1947 etablerades distributionsföretaget Marufuku som började sälja utländska spelkort när det åter blev tillåtet efter andra världskriget. Sekiryo drabbades av en stroke 1949 och avled. Barnbarnet Hiroshi Yamauchi trädde in och tog över chefsrollen vid blott 21 års ålder. Hiroshi uppfostrades av Sekiryo och Tei eftersom han hade övergivits av sin far som brutit med släkten. Hiroshi blev känd för att vara hårdför, men hans förändringar skapade enorm framgång för Nintendo. Under hans ledning bytte företaget namn till Nintendo Playing Card Co. Ltd. och under första halvan av 60-talet till Nintendo Co. Ltd. Modernisering av produktion med plastkort och nytänkande i marknadsföring som spelkort med Disney-figurer samt en börsnotering 1962 banade vägen för fortsatt tillväxt. Förutom spretiga satsningar på taxi-företag, snabb-ris och kärlekshotell så började Nintendo att sälja brädspel och leksaker, vilket så småningom ledde dem in på tv-spel. Under andra halvan av 70-talet försökte Nintendo att sälja enkla Pongkloner som t.ex. Color TV Game 6 som tillverkades tillsammans med Mitsubishi. Deras fickspel Game & Watch och arkadspel som Donkey Kong blev upptakten till dominansen inom spelbranschen. 1983 förändrade Nintendo spelvärlden på allvar när de släppte sin Family Computer (japanska versionen av NES). Resten är som bekant historia.

Mer info om det gamla kontoret och hur man hittar dit: http://blog.beforemario.com/2015/05/nintendos-birthplace-in-kyoto.html

Uppdatering 2022

I april 2022 så slogs portarna upp för ett hotell i det gamla Nintendo-kontoret. Namnet är Marufukuro inspirerat av Marufuku. Eftersom jag hade en resa inplanerad till mässan BitSummit i början av augusti 2022 så passade jag att checka in på hotellet. Det är ett litet boutique-hotell som även huserar ett bibliotek med böcker som inspirerat eller format Nintendo, böcker om Nintendos historia och konst.

Jag fick berättat att första byggnaden (spader i fotot nedan) var tidigare kontoret, andra byggnaden (hjärter) var Yamauchi-familjens hem med gästrum för besökare samt sista byggnaden var lager och tillverkning (klöver). Hotellet har även fått en tillbyggnad med ett nytt hus (ruter) som är sammankopplat med det gamla kontoret. Den nya byggnaden är designad av arkitekten Tadao Ando.

Det var verkligen en upplevelse att gå runt i hotellet och se alla de små detaljerna och Nintendo-relaterade saker som de ställer ut som gamla lådor, hanafuda-kort och västerländska spelkort. Personalen var väldigt vänlig och berättade gärna om byggnaden. Biblioteket var magiskt och jag spenderade flera timmar där.

Kort sagt ett måste för Nintendo-entusiaster. Som boutique-hotell är det dyrare än en vanlig hotellnatt men då ingår även middag, snacks, kakor och dryck samt frukost (som oftast är betalt tillval utanför Sverige bör poängteras).

Källor:
Life Wire
Kotaku
Nintendo UK

Vill du läsa mer om Nintendos svenska historia så ska du dyka ner i min bok 8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen som handlar om hur Bergsala tog Nintendo till Sverige och gjorde succé med NES.

En reaktion på ”Nintendos gamla kontor i Kyoto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.