Retrospelsbutiker runtom i världen

När jag besökt en spelbutik på en resa någonstans i världen brukar jag göra ett inlägg i tråden Retrospelsbutiker runtom i världen på forumet SNDB.se. Eftersom det har blivit ett par stycken med åren så fick jag idén att jag borde samla ihop dem. Inlägget uppdateras när jag besöker nya.

Snabblänkar:
• Japan
• Sydkorea: Seoul
• Taiwan: Taipei
• Thailand: Bangkok
• USA: Los Angeles
• USA: New York
• Europa
• Sverige

Japan

Detta inlägg kommer inte att innehålla några detaljerade inlägg om spelbutiker i Japan. Det finns redan så många ingående beskrivningar (som t.ex. Heidis guide) så känner att det inte tillför så mycket. Men några snabba tips till hjälp för den som vill söka vidare:

1. Akihabara, Tokyo
Detta är elektronikdistriktet och här finns mängder av spelbutiker. Gör man bara ett stopp så finns här retrospel, merchandise, konsumentelektronik, datorprylar och allt effektivt samlat. Japan Guide har en bra översikt.

2. Super Potato, Tokyo och Osaka
Den legendariska spelbutiken håller än idag när det gäller retrospel, men priserna är höga. Efterfrågan har lett till prisstegring, men värt att besöka för upplevelsen och har garanterat vad du söker om du är beredd att betala.

3. Trader, Tokyo
Spelbutikskedja med flera butiker i Akihabara. Rekommenderar den som heter Trader 2 och som vid mina besök varit välsorterad med retrospel samt haft rimliga priser.

4. Hard Off/Book Off
En kejda med begagnade böcker, skivor och annat. Här kan man göra mer fynd, var ej rädd att gräva i hyllorna som kallas ”junk”, här finns ofta t.ex. billiga PS1-spel.

5. Konceptbutiker
Det finns många officiella butiker, barer och restauranger som bl.a. Pokémon Mega Center och Capcom-baren. Gör en enkel sökning om du har någon favoritserie eller företag innan du reser.

Japan: Kyoto

Besökt: Maj 2019

A-Too Surugaya
Google Maps

Kanske motsägelsefullt, men när jag uppdaterar detta inlägg med en japansk butik så är det med anledning av att det är klurigare att hitta retrospelsbutiker i Kyoto. Medan det finns åtskilliga guider om Akihabara och Tokyo samt det faktum att Super Potato har två butiker i Osaka, så är det tämligen ont om info när det gäller Kyoto.

Den här butiken ligger inte långt från Nintendos gamla kontor från 1933. Om man bara strosar längs med gatan så är den lätt att missa. En tämligen anonym fasad med liten yta mot gatan. Det är dock en långsmal butik med flera våningar. Första och andra våningen innehåller primärt retrospel samt nyare spel. Här finns även mycket merchandise. På övriga våningar är hyllorna fyllda med figurer, byggsatser och liknande, merparten är dock relaterat till anime snarare än spel.

Sydkorea: Seoul

Besökt: Oktober 2015

Video Game Alley
Google Maps

Seouls elektronikdistrikt heter Yongsan och kan enkelt beskrivas som deras motsvarighet till Tokyos Akihabara. I Yongsan finns Video Game Alley. Det är en enda lång gång med spelbutiker som löper genom ena sidan av byggnaden till den andra, båda sidorna har ingångar. Yongsan har även I’Park som är typ en stor esports-arena och shoppingcenter.

Adressen är 2-24 Hangangno 3(sam)-ga, Yongsan-gu. Viktigt att ha med Yongsan-gu när man söker på Google Maps, annars riskerar man att få upp en adress på andra sidan tågspåren. Närmaste tunnelbana är Sinyongsan. Man vet att man kommit rätt eftersom den sidan av spåren som Video Game Alley ligger på är mitt i elektronikdistriktet och butiken har stora reklamskyltar med spel utanpå.

Video Game Alley i sig är inte en butik, utan består alltså av flertalet små butiker som till stor del verkade ha postorder, det packades vilt när jag var där. De flesta har nyare spel (från PS2 och framåt), men fanns ett par olika som sålde retro. Dock verkar det mesta vara Japan-import, tydligen så har samlare (såväl inhemska som turister) rensat de koreanska Comboy (NES), Super Comboy (SNES) och Gam*boy (Mega Drive). Fann ett Streets of Rage 3 för 300000 won (ca 2500 SEK). Köpte ett Contra Hard Corps för 60000 won (ca 550 SEK) av det trevliga gänget på bild nedan, butiken heter Retrospect och specialiserar sig på just retrospel. De visade också koreanska NES-spel som redan var sålda, så jag fick åtminstone se dem. De ser ut som PAL-utgåvor fast med koreansk text på baksidan och ”KOREAN VERSION” i hörnet på framsidan av omslagen.

Taiwan: Taipei

Besökt: September 2017

Taipei City Mall
www.taipeimall.com.tw/en
Google Maps

Att åka till Taiwan är lite som att åka till Hong Kong, fast lite mer kinesiskt. Som en asiatisk reflektion av västvärlden med samma bilmärken, sociala medier och dylikt man är van vid. Till skillnad från fastlandet som bara hade piratversioner fram till nyligen så har det sålts en del original i Taiwan, framförallt sedan 15-20 år tillbaka (typ PS2 och framåt). Det verkar dock helt kört att hitta något äldre och det retro jag såg var Japan-import. De visste knappt vad Sachen var och hade aldrig hört talas om ”Asian version” av NES. Mannen i den butiken som hade mest retro googlade och såg väldigt förvånad ut när han såg kassetterna. Han kände till att det fanns officiella Taiwan-importerade Famicom, men inget annat. Kanske Taiwan ej inkluderades i ”Asian version”-regionen? Möjligt att det bara var Singapore och lite andra länder vid sidan av Hong Kong som fick sin egna ”Hong Kong version” samt Hyundais Comboy i Sydkorea.

Hur som helst, du finner i princip alla spelbutiker i Taipei City Mall. Det är ett underjordiskt köpcentrum. Strunt i alla konstiga beskrivningar på nätet, det är bara märkliga amerikaner som är vana att köra efter ”right there, left there, exit 15”. Det viktiga är att det finns flera underjordiska köpcentrum vid centralstationen, de heter likartade namn som ”Underground Mall” o.s.v. Det enda du behöver göra är att följa skyltningen mot Taipei City Mall och du hittar dit. Oroa dig inte, skyltningen är bra, så låt dig inte luras av konstiga jänkarbeskrivningar (de är ovana att gå ändå). Nästan alla rulltrappor som ledde ner dit hade dessutom spelreklam, så man vet att man är på rätt väg när man ser dem, såg för Minecraft och som bilderna nedan för Sonic Mania. Det är två långa korridorer med oändligt antal butiker och spelbutikerna ligger i ett kluster. Så när man hittar en spelbutik så vet man att resten följer därefter. Det mesta är nya spel, men finns ett par med äldre. Endast en hade riktigt mycket retro, men som sagt, allt var Japan-import förutom några pirater i en liten hylla. Dock värt ett besök om du är i Taipei.

Inga foton inuti butiken, var fullt av ”no photo”-skyltar, så bemödade inte mig att fråga. Fotot där Game Boy, Game & Watch och lite annat syns är utsidan från den butiken som hade mest retrospel.

Thailand: Bangkok

Besökt: December 2016

O-Cornershop
www.facebook.com/ocorner.shop
www.instagram.com/ocornershop
Google Maps

I centrala Bangkok ligger ett köpcentrum vid namn MBK Center. Det huserar en fantastisk spelbutik vid namn O-Corner Shop. MBK är ett stort varuhus på flera våningar centralt beläget. Det ligger nära kollektivtrafiken i form av BTS (Skytrain) och stationen National Stadium, samt även gångavstånd från stationen Siam. Det är vilt varierande med food court, små trånga gångar med kläder och mobiltelefoner, större konceptbutiker, bio och även arkadspel. På våning 6 så finns nämnda O-Corner Shop.

Många rariteter uppställda i skyltfönstret.

Det är en ganska liten butik, men som innehåller oerhört mycket intressanta grejer. Massor av boxade konsoler från överallt i världen, där fanns till och med en boxad CD32. Spel till mängder av konsoler från gamla Atari och Intellivision, fram till PS4, så inte bara Nintendo-relaterat. Men för Nintendo-fansen fanns där en hel del att se som flertalet Panorama Game & Watch i skyltfönstret, ett Virtual Boy-butiksställ och bra urval av spel. Kollade in NES-cartarna som var blandning av mest US men även Asian version av Wrecking Crew (1400 bath, ca 350 SEK endast cart) och Hong Kong version av bl.a. Kung Fu (har för mig det var runt motsvarande pris om jag minns korrekt).

Verkligen grymt imponerad av att se en bra butik i Bangkok, överträffar vad jag sett i Hong Kong och Seoul, och matchar, om inte bättre än flertalet japanska tack vare det högkvalitativa innehållet och mer internationell touch på så liten yta.

Fick även tips på Instagram om att Pantip Plaza i Bangkok har en butik med retrospel.

USA: Los Angeles

Besökt: Juni 2015

Jag gillar Los Angeles, det är en stad som växer på en. Stränderna och avslappnad attityd med ett par pärlor som Santa Monica och Hollywood. Även om det finns en väldigt bra tunnelbana så är det dock mer eller mindre en bilstad. Stannar inte tunnelbanan i närheten av dit man ska så får man ändå förlita sig på bil (eller långsam buss med obefintliga tidtabeller). Dessa spelbutiker är tyvärr ej enkla att ta sig till utan bil.

Game Dude
www.gamedude.com
Google Maps

I norra delen av Hollywood ligger denna stora butik med mängder av solblekta skyltar. Så gott som alla spel är uppställda bakom disk eller i glasskåp, så går inte direkt att botanisera, utan blir mer att man får fråga efter spelen. Utbudet är dock bra och i många fall är priserna oerhört låga. Jag köpte Combat Cars (Genesis-versionen) för endast 99 cent! Inte helt oväntat är dock de eftertraktade spelen i nivå med aktuella Ebay-priser. Fotografering inuti butiken var tyvärr ej tillåtet.

World 8
www.world-8.com
Google Maps

Charmig och hemtrevlig butik som ligger nära Korea Town och i Los Angeles-mått på relativt nära avstånd från Downtown och MacArthur Park. World 8 är en mindre butik än Game Dude. De har spel till de flesta formaten, dock inte samma utbud eftersom de har betydligt mindre butiksyta. Det vägs upp av deras attityd och vänlighet. World 8 arrangerar också ofta evenemang, främst fightingspelsturneringar, men även events utanför den egna butiken.

USA: New York

Besökt: Februari 2017

The big apple! Här finns ett par olika intressanta spelbutiker. Samtliga tre kan man i princip gå emellan om man börjar på Nintendo New York och jobbar sig neråt till J & L Game och sedan tar sig till Video Games New York. Tunnelbanan gör det också lätt om man har brådis eller inte orkar att gå.

J & L Game
www.jnlgame.com
Google Maps

Ren och välsorterad butik. Allt är bakom disk i glasmontrar så man får be dem att ta fram spel om man vill kolla närmare på dem. Har mycket nyare spel och ganska mycket Collector’s Editions och andra sorters specialutgåvor.

Video Games New York
videogamesnewyork.com
Google Maps

Trång och ingrodd butik, men väldans trevlig och bättre retroutbud än J&L. Mycket är inte till salu, utan bara för utställning som t.ex. föremål och spel som har autografer från Shigeru Miyamoto, Hideo Kojima och Al Acorn. Merparten exponeras i glasmontrar (men ej bakom disk som på J&L), men en del som man kan själva kolla på hyllan också.

Nintendo New York (kallades tidigare Nintendo World)
www.nintendonyc.com
Google Maps

Nintendo New York är inte en retrospelsbutik, utan snarare en konceptbutik med merchandise som t-shirts, mjukisdjur, plastfigurer och liknande. Butiken har roterande utställningar. När jag var där 2015 hade de den gamla Game Boy:en som var med i Irak-kriget på 90-talet och blev skadad i strid, men funkade fortfarande. I början av 2017 var det fokus på NES med mycket udda material, då var fortfarande NES Mini ny vilket förklarar temat. När Yoshi-samlaren Linus Pettersson var där i slutet på oktober 2017 så var åter den krigsskadade Game Boy-enheten utställd.

Europeiska butiker (och resten av världen)

Följande är butiker som jag ej har besökt själv utan dels snappat upp från nämnda SNDB-tråd eller hittat på andra sätt som t.ex. information på mässor och dylikt. Om jag gör ett besök så blir det ett separat inlägg.

CEX (kedja med butiker i flera länder*)
Maxxi Games (Paris, Frankrike)
Retro Game Shop (Paris, Frankrike)
Retro Gameplay (Paris, Frankrike)
Sat Elite Video Games (Paris, Frankrike)
Stock Games Republique (Paris, Frankrike)
Trader Games (Paris, Frankrike)
Retro Gaming Shop (Grosseto, Italien)
Retro Game SNC (Florens, Italien)
• Mr Zombie (Lissabon, Portugal)
Nedgame (kedja med butiker, Nederländerna)
• Nintendopusheren (Köpenhamn, Danmark)
• WTS Retro (Aulum, Danmark)
• NoGame (Krakow, Polen)
• Fantasy Strong Vision (Stuttgart, Tyskland)
• Flashback (Kassel, Tyskland)
Foxter (Wiesbaden och Frankfurt, Tyskland)
ReGame (Dessau, Plauen, Zwickau och Wittenberg, Tyskland)
• Retro Spiel (Köln, Tyskland)
Verleihnix (Stuttgart, Tyskland)
• Games Connect (Wien, Österrike)
Crazy Thumbs (London, Storbritannien)
X Electrical (London, Storbritannien)
Retro Game Center (Tel Aviv, Israel)

* = Storbritannien, Irland, Australien, Indien, Italien, Kanarieöarna, Mexico, Nederländerna, Polen, Portugal, Spanien och USA.


Svenska butiker

Inlägget heter retrospelsbutiker runtom i världen och var från början tänkt mer som resereportage. Men eftersom folk efterfrågar var de kan finna butiker, så är det minsta jag kan göra att åtminstone tipsa om och lista var det fortfarande finns fysiska butiker som säljer retrospel.

Askers (Grums)
Backlist (Varberg)
Blacklist (Sennan, varierande öppettider)
Boa Video (Hudiksvall)
• Fyndgruvan (Karlskoga, nedlagd?)
Gameshop (Stockholm)
Japon (Stockholm, öppet vissa helger)
• Kapten Krok (Hyssna)
Lazercat (Norrköping)
Nostalgibutiken (Åkersberga)
Mackapär (Göteborg)
Mynt & Musik (Göteborg)
• Pedda Records & Games (Karlskrona)
• Place (Falköping)
• Ploppsi (Örebro)
• Retropiraten (Kristinehamn)
Sagobjörnen (Göteborg)
• Skattkammaren (Alvesta)
Spel & Sånt (Norrtälje)
• Trippolo (Västervik)
Tvspelhörnan (Ystad)
• Tvspelshörnan (Smålandsstenar)
Vintage & Kuriosa (Skara)

Det finns även en behändig karta över spel- och filmbutiker i Sverige sammanställd av Daniel (Grillchirre). Kartan är sammanställd i Google maps och kan nås genom denna länk.

Hjälp gärna till att korrigera om någon butik inte längre är i drift genom att kommentera nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.