Spelutställning på Tekniska museet

Tekniska museet i Stockholm öppnade 22 mars sin nya utställning Play beyond play. De beskriver det som en totalupplevelse med spelstationer, fantasifulla spelmiljöer och workshops för barn och unga.

Under invigningen berättade museidirektören Peter Skogh hur självklart det är att museet ska täcka spel som är en växande kulturform och arbetssektor inom Sverige. Han beskrev det som att spel är på väg in i finrummet, men för Tekniska museet vill han få känslan av spel i vardagsrummet.

Utställningen blandar historia och avancerad teknik. Till exempel finns en gammal virtual reality-maskin vid namn Virtuality 1000CS från tidigt 90-tal och det gamla VR-spelet Dactyl Nightmare som kördes på just 1000CS finns emulerat på modernare VR-utrustning. I andra änden av skalan syns en spillrans ny Hololens som används för augmented reality (AR). För att spela Robo Raid på Hololens behövs en biljett som kostar 20 kr och kan köpas samtidigt som entrén betalas.

Den Virtuality 1000CS som visas upp på Tekniska stod en gång i tiden utställd på The Plays (som stängde årskiftet 2004/2005).

Här finns även en del om forskning och det arrangeras kurser och aktiviteter kring utveckling och programmering för skola, barn och unga. Spelkulturen belyses på flera sätt med bland annat berättelser från spelare och diverse utställda cosplay-dräkter från spel som World of Warcraft och Zelda. Personligen fastnade jag inte helt oväntat vid de historiska inslagen och tror att jag lyckades sätta high score i Space Invaders under invigningskvällen. 
Det är extra roligt att se mycket svenska spel. Det står till exempel ett Pinball Dreams utställt i montern med en Amiga 500 samt ett Safecracker jämte en PC. Titlar som Unravel, Mirror’s Edge, Star Stable, Shelter 2 och Star Wars Battlefront är spelbara. Det toppas av med mycket fakta om svenska studios, hur många som arbetar med spel i Sverige och vilka svenska spel som varit framgångsrika internationellt.

Under hösten öppnar ytterligare en etapp i utställningen med fler interaktiva upplevelser. Det innebär att Tekniska museet ägnar en hel våning åt spel!

Foton från invigningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.