Nypremiär för Historien om SEGA

Efter att ha varit slutsåld i flera år så fick äntligen Historien om SEGA en ny upplaga tack vare Spel & Sånt. Nypremiären skedde i deras butik i Norrtälje den 20 oktober. Det blev en nostalgisk dag med många bekanta ansikten.

Första upplagan av Historien om SEGA: Hur en blå igelkott och hockeyspel tog Sverige med storm gavs ut 2014. Arbetet med den hade då pågått i flera år. Efter jag reviderat andra upplagan av 8 bitar på 80-talet: Nintendo marsch in i de svenska hemmen 2009 så tog jag beslutet att ta mig an SEGA. Denna gång skulle det vara mer omfattande, boken skulle täcka hela SEGAs historia men med fokus på det svenska perspektivet.

Flera av de jag intervjuade hann lämna Sverige som Master System-distributören Dennis Bergström och SEGA-klubbens Rolf ”Dr. Roffe” Larsson när boken väl kom ut 2014. Trots att den sålde slut relativt snabbt så fanns inte underlag att trycka en ny upplaga. En stor anledning berodde på att butikskedjan GAME stängde 2015. De hade sålt en stor andel av upplagan och utan dem fick vi inte ihop tillräckligt med volym.

Spola fram några år. Den oberoende butiken Spel & Sånt i Norrtälje går mot strömmen. I en värld där alltmer försäljning blir digital har de blivit en ledstjärna i hur en fysisk butik fyller en viktig funktion. Istället för att beklaga sig över utvecklingen så arbetar de flitigt, utökar sitt sortiment med tillbehör, kläder och merchandise, mer bräd- och sällskapsspel, satsar på retro och åker runt på mässor. Genom en hög service så skapar de en relation som gör att spelare gärna handlar där trots att spelet finns digitalt.

Spel & Sånt försöker hitta unika produkter och finansierade hela upplagan av Thomas ”Sol” Sunhedes Nintendo-bibel NES-XX-SCN-2 som därmed blev tillgänglig igen efter varit slutsåld. Idén om Historien om SEGA väcktes. Genom att ta risken på en hel upplaga så gör Spel & Sånt kulturgärningen att se till att en ny upplaga av Historien om SEGA blir tillgänglig igen. Denna version är något trimmad och koncentrerad på SEGAs konsoler och i synnerhet Mega Drive. Det ger boken ett tydligare fokus och gör den faktiskt bättre, kill your darlings som man säger. Jag är glad att kvalitén i trycket ökat då vi använt ett annat tryckeri än för första upplagan.

Den nya upplagan hade premiär den 20 oktober 2018 i Spel & Sånts butik i Norrtälje. För att fira arrangerades ett evenemang där själve Stefan Lampinen berättade om SEGA i Sverige och sin karriär. Lampinen var marknadsansvarig för SEGA som konsult åt Brio och en av anledningarna till att Mega Drive blev så populär här. Han flög in en dag tidigare från London enbart för att vara med och berätta sin story. Dessutom har Stefan en bakgrund inom brädspel med en butik i Luleå på tidigt 80-tal och några år på den gamla butikskedjan Tradition. Hans ögon lyste upp när han såg Spel & Sånts brädspelssortiment och sprudlade med idéer.

Bland besökarna fanns många bekanta ansikten som samlare och inbitna spelare. Även många med butikskoppling hade tagit sig till Norrtälje i form av branschrävar som arbetat på Stor & Liten, GAME, EB Games och Tradition. Nedan till vänster syns Pålle som arbetade på Stor & Liten. Han var känd som en av landets bästa handlare i att sälja Mega Drive. När det kom till säljtävlingen där Brio hade en USA-resa i potten (beskriven i boken) så fick dock hans kollega åka. Istället fick Pålle en maffig SEGA-jacka som han hade på sig dagen till ära. Jag passade på att låna Spel & Sånts jacka för att föreviga stunden med ett annat troget SEGA-fan.

På eftermiddagen anordnades en turnering i Elitserien 95, den svenska versionen av NHL-serien som släpptes exklusivt till Mega Drive. Efter ett antal rafflande matcher så vanns ironiskt nog hela spektaklet av en inbiten Nintendo-samlare, nämligen Carl Michael ”Lirod” Sahlberg som administrerar SNDB (Svenska Nintendodatabasen). Alla deltagare fick plastpuckar och armband från EA Sports och det bjöds på dryck från Vitamin Well och tilltugg från Snack Bros.

Foton av Spel & Sånt och Carl Michael ”Lirod” Sahlberg.

Uppdatering, här följer video på när jag och Lampinen pratade om SEGA:

Historien om SEGA: Hur en blå igelkott och hockeyspel tog Sverige med storm
Vill du läsa om hur SEGA tog sig till Sverige och den stora succén med Mega Drive? Intervjuer med personerna bakom som Stefan Lampinen (marknadsansvarig Brio), Roger Jönsson (produktchef Brio), Anders Hallberg (områdeschef Brio), Kenneth Klingborg (SEGA-ansvarig hos Dennis Bergström), Peter Levin (ledde uthyrningen av SEGA), Dr. Roffe (SEGA-klubben), utvecklarna bakom Elitserien m.fl. Boken finns att köpa hos Spel & Sånt.

En reaktion på ”Nypremiär för Historien om SEGA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.